R:
Voor degenen die het graag weten willen, voor eventuele navolgers die dit lezen, hier opgenoemd welke kaarten en gidsjes we gebruikten.
In Nederland uiteraard het boekje van het Pieterpad van het Wandelplatform-LAW. Vanaf Maastricht de franstalige Topoguide du Chemin de Saint-Jacques Via Mosana tot Namen.
In Namen begint de GR 654 naar Vézelay. GR staat voor Grande Randonnée, onderdeel van het uitgebreide Franse netwerk van lange-afstandspaden en vergelijkbaar met het bovengenoemde Nederlandse Wandelplatform-LAW en het Belgische Grote Routepaden. De GR 654 voerde ons over een gemarkeerde route, vaak onverhard of over “stil” asfalt, van Namen naar Dinant, Reims, Châlons-en-Champagne, Auxerre en tenslotte Vézelay.
In Vézelay verlieten we de GR 654, die over Limoges richting Pyreneeën loopt. Wij kozen voor een oostelijker traject over Le Puy-en-Velay aangezien ons dit landschappelijk mooier leek en minder over asfalt.
Vanaf Vézelay volgden we de GR 13, die niet in een gidsje is beschreven behalve waar hij door de Morvan loopt: Topoguide Traversée du Morvan. Hij staat echter wel duidelijk aangegeven op de IGN kaart 3615 Nivernais-Morvan, schaal 1:50.000. Het was begin mei toen we door de Morvan liepen en het was er paradijselijk.
Na de Morvan maakten we gebruik van de IGN kaarten 1:100.000 nummers 36, 43 en 50 naar Le Puy.
Na het verlaten van de Morvan komt de GR 13 uit op de GR 3 die tot Le Puy werd gevolgd. De GR 3 staat evenmin in een gidsje behalve een klein deel ervan, van Chabreloche tot Apinac. Deze 85 km staan beschreven in de Topoguide Les Monts du Forez. Evenals de GR 13 staat ook de GR 3 wel op bovengenoemde IGN kaarten (het hele netwerk van Franse GR paden staat op IGN kaarten).
Naast Vézelay is ook Le Puy-en-Velay een historisch startpunt voor de bedevaart naar Santiago de Compostela. Hier begint de GR 65 naar Roncesvalles. De GR 65 staat beschreven in de achtereenvolgende 3 gidsjes van Le Puy naar Figeac, van Figeac naar Moissac en van Moissac naar Roncesvalles op de Frans-Spaanse grens.
Met de gidsjes in de hand heb je geen kaart meer nodig. Toch mis je dan het overzicht, doordat de plattegrondjes in de gidsjes slechts een beperkt gebied tonen. Om het allemaal wat ruimer te overzien hadden we daarom op de "gidsjes-trajecten" kaartvellen erbij die uit de Michelin-atlas waren gescheurd. Je kunt er niet op lopen, maar het maakt een groot gebied zichtbaar voor weinig extra grammen aan gewicht.
Vanaf Roncesvalles werd het nog simpeler: de (uit het Duits vertaalde) Nederlandse Wandelgids Spaanse St. Jacobsroute van de ANWB beschrijft de hoofdroute tot aan Santiago. Beknopt, maar functioneel. Daarbij hadden we de kaart van noord-Spanje van Reise-Know-How Verlag (Bielefeld) 1:350.000.
Spanje kent naast de hoofdroute over Burgos en León, de Camino Francès, nog varianten. Er bestaat een noordelijke route, langs de kust. Deze is weliswaar veel rustiger dan de Camino Francès, maar loopt vaak door bebouwing of langs snelwegen. Tussen noordelijke route en Camino Francès lopen een aantal verbindingen. Alle Spaanse routes zijn beschreven in de Duitstalige gidsjes van Conrad Stein Verlag Der Weg ist das Ziel.
Laatste reacties